Corona horeca

Bekijk de evolutie van de tewerkstelling binnen de horeca in 2020 en 2021, ten tijde van de coronacrisis.

Het effect van de corona-maatregelen op de extra’s en de flexi’s in de horeca is zeer duidelijk. Na 13 maart is het aantal extra’s en flexi’s in de horeca quasi tot nul herleid. Dit betekent onder meer dat de horecazaken die wel nog open zijn (bijv. afhaalgerechten) geen beroep meer doen op de extra’s/flexi’s. Met de heropening van de horecazaken vanaf 8 juni worden opnieuw gelegenheidswerknemers en flexi’s ingezet in de horeca. Deze inzet is weekend na weekend hoger. en komt op het niveau van 2019. In de zomermaanden is er doorgaans een daling van flexi/extra’s in horeca, o.a. door een groter aandeel studentenarbeid en meer flexiwerknemers die met vakantie zijn. Deze is nu minder aanwezig, zodat in juli het niveau van 2019 terug bereikt wordt. Eind juli en begin augustus vallen de aantallen weer wat terug, mogelijk onder invloed van de verscherpte corona-maatregelen. De nieuwe coronagolf heeft een duidelijke impact, eerst door de strengere maatregelen die begin oktober in een aantal provincies reeds werden ingevoerd, en vanaf 19 oktober met de algehele sluiting. Tijdens de gehele tweede lockdown blijven de aantallen op eenzelfde laag niveau hangen, dat wel beduidend hoger is dan tijdens de eerste lockdown. Na de gedeeltelijke heropening (terrassen) en de versoepelingen vanaf 9 juni, is het aantal flexijobs in de horeca terug op een pré-coronaniveau. Het aantal extra’s in de horeca blijft wel een heel stuk onder het niveau van 2019. Een reële verschuiving of worden deze eerder ingezet bij grotere events?