Grensoverschrijdende sociale zekerheid: schrijf u in voor onze opleiding

Almaar meer ondernemingen krijgen op de een of andere manier te maken met internationale aspecten van tewerkstelling – bijvoorbeeld omdat ze iemand in dienst nemen die over de grens woont of hun werknemers een korte conferentie in het buitenland laten bijwonen. Hoe zit het in zulke situaties met de sociale zekerheid? Voor veel ondernemingen is dat niet duidelijk.

Daarom organiseert de RSZ op 12 en 13 november 2024 een basisopleiding die een overzicht biedt van de belangrijkste regels inzake sociale zekerheid in een internationale situatie.

Doel

De opleiding legt op een toegankelijke manier de Belgische en internationale wetgeving uit, aan de hand van veel praktische voorbeelden. Bovendien begeleiden we u stap voor stap doorheen de verplichte formaliteiten. We voorzien voldoende tijd om vragen te stellen en in gesprek te gaan.

Voor wie?

Deze opleiding richt zich tot iedereen die geïnteresseerd is in de internationale aspecten van tewerkstelling maar er momenteel weinig tot niets van afweet. Na afloop zult u inzien waar het om draait én waar u op moet letten om de socialezekerheidsaspecten van een tewerkstelling met een internationaal element correct in te schatten.    

Twee modules

De opleiding bestaat uit twee delen.

1. Europese sociale zekerheid

Deze sessie spitst zich toe op situaties binnen de Europese Unie, maar ook Zwitserland, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk komen aan bod.

Bovendien leert u wat een A1-certificaat is en hoe u het online aanvraagt.

Wanneer?

Dinsdag 12 november
Van 9.30 tot 15.30 uur

Kostprijs

€ 50 per persoon (inclusief lunch)

Inschrijven voor module 1

2. Internationale sociale zekerheid

Tijdens deze sessie verlaten we Europa en kijken we naar verdragen die België gesloten heeft met een twintigtal landen, maar ook hoe u te werk gaat als er geen verdrag bestaat. U leert er wat een "certificate of coverage" is en hoe u het online aanvraagt.

Daarnaast zoomen we in op het vrijwillige stelsel van de Overzeese Sociale Zekerheid en de verschillende verzekeringsmogelijkheden voor Belgische expats buiten de Europese Economische Ruimte.

Wanneer?
Woensdag 13 november
Van 9.30 tot 12.00 uur

Kostprijs
€ 25 per persoon (geen lunch)

Inschrijven voor module 2

Praktisch

  • De sessie is tweetalig (Nederlands - Frans) met simultaanvertaling.
  • Zodra u zich hebt geregistreerd, ontvangt u automatisch een bevestigingsmail. Deze e-mail bevat alle praktische informatie. Bewaar deze bevestigingsmail, het is uw inschrijvingsbevestiging.
  • Beide sessies vinden plaats bij de RSZ, Hortaplein 11 in 1060 Brussel.
    Hoe bereikt u de RSZ?